UYKU RUTİNİ
- Yazar: Mirey Kasuto
- 05/01/2021
- 0
Yeni doğan bir bebek nasıl ki ilk defa gözünü açtığı dünyayı tanımaya çalışıyorsa yeni anne-babalar da ilk defa karşılaştıkları bir çocuğun ihtiyaçlarını, verdiği ipuçlarını anlamaya çalışır. Her iki taraf için de tedirginlik bir süre devam eder. Sonrasında artık ebeveynler bebeğin çıkardığı sesten ne istediğini anlar hale gelir. Peki bir bebek karnı tok, altı temiz, gazı çıkarılmış ve uykuya hazır bir haldeyse neden uyumaz? Öncelikle işe bebeğin uykuya geçiş sürecini düzenleme ile başlayalım. Uyku rutini her bebek için farklı bir düzenlemeyi beraberinde getirir. Bazen ılık bir duş bebeğin uykusunu getirebilirken bazen bebeğin uykusunun kaçmasına sebep olabilir. Bazı bebekler müzikle uyumayı sever, bazıları uyku öncesi rahatlatıcı bir masajla. Bebeğin doğduğu andan itibaren aynı düzenin devam ettirilmesi uykuya geçiş sürecini daha kolay bir hale getirir. Her gün aynı saatte aynı rutine alışan bebek kendini güvende hisseder. Belirlenen uyku rutini bebeğe uykuya dalma saatinin geldiğini haber verir. Bebeğin gece gündüz farkını anlaması her gün belirlenmiş saatlerde uykuya geçilmesi ile sağlanır. Bebek de bir süre sonra bu tempoya alışır.
Yemek sonrası daha sakin oyunlar oynamak ve yemekten sonra telefon, tablet, hiçbir teknolojik aletle vakit geçirmesine izin vermemek, anne-baba ile sarılma vakti gerçekleştirerek tensel doyuma ulaşmasını sağlamak, yatak dışında (yerde minderde, koltukta) bebeğiniz uzun süre ilgilenmese bile kalın karton sayfalı bir kitap ile uyku sürecinin başladığının sinyalini vermek, gerekli olmadığı sürece gece beslenmelerini çocuğun ilerleyen aylarına göre azaltmak, ihtiyacına göre rahatlatıcı bir müzik açmak, daha sonrasında bebeği yatağa koyarak ışığı kapatmak, yatağına geçiş nesnesini yerleştirmek ve ihtiyaç duyduğunda tensel temasta bulunmak uykuya geçişi çok daha kolay bir hale getirir.
Daha büyük çocuklarda ise özellikle kendi başına uykuya dalmakta güçlük çeken çocuklar ile birlikte uyku saatinden bir müddet önce odasına giderek odasında sakin vakit geçirmesini sağlamak, yatak dışında (yerde minderde, koltukta) hikaye okuma zamanını gerçekleştirmek, uzun sürebilecek soru-cevap şeklinde ilerleyen sohbetlerden kaçınmak, yatağına girdikten sonra kendisini güvende hissedebileceği bir geçiş nesnesi varsa onu yanında bulundurmasını istemek, gitmenizi istemediği noktada duygularını fark etmek, ona geri yansıtmak, ihtiyacı olduğunda gelebileceğinizi bilmesini sağlamak çocuğunuzun daha rahat bir şekilde uykuya dalmasını sağlar.
0 yorum on UYKU RUTİNİ