Okula Adaptasyon Süreci
- Yazar: Sezen Akınal Bulut
- 12/09/2019
- 0
Sevgili Anne Babalar;
Uzun bir yaz tatilinin ardından okulların açılma tarihi yaklaştıkça hepimizin bir yandan heyecan diğer bir yandan da bazı kaygılar yaşadığını düşünüyorum. Yaş grubu hiç fark etmeden hangi yaşta çocuğu olursa olsun her anne okulların açılma tarihi yaklaştıkça aynı duyguları her yıl yeniden yaşıyor. Çocuğunuz bir kreş ya da oyun grubu çağında ise, yaşadığınız kaygının seviyesi daha da yüksek olabiliyor. ”Acaba alışabilecek mi? “, ”Koca yazı yapışık geçirdik nasıl ayrılacağız? ”, ”Öğretmenini sevecek mi?”, “Okula gidince ya yemek yemezse! ”, “Daha tam konuşamıyor derdini anlatamazsa ne yapar?, ‘’Arkadaşlarını sevecek mi?”, “Ya beni bırakmazsa! ” gibi sorular okulun açılışı yaklaştıkça şiddeti artarak hayatınızın içine yerleşecek. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bütün bu kaygıları yaşamanız çok normal. Ortada bir belirsizlik varsa eğer kaygı her zaman yaşanır.
Peki, çocuğunuzu okul sürecine hazırlarken dikkat edebileceğiniz noktalar neler olabilir? Bunları sizin için derledim.
1. Öncelikle kaygılarınızı ona hissettirmemeye çalışın, çünkü kaygı en kötü gripten bile bulaşıcı olabiliyor.
2. Okula hazırlamak adına “Okulu özledin mi?, Okula gitmek istiyor musun?, Burası senin okulun çok güzel değil mi? ” gibi sohbetlere girmemeye özen gösterin zira bu soruların arkasında nasıl büyük bir kaygı yattığını çocuklarınız kesinlikle fark eder. Okuldan çıktığınız andan itibaren çocuğunuzla o istemediği sürece okulla ilgili sohbet etmemeye özen göstermeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
3. Çocuğunuza gerçekçi beklentilerle yaklaşın. Bu kadar uzun bir tatilin ardından düzen değiştirip okul hayatına başlayan çocuk mutlaka direnç gösterecektir. Bu dirençle karşılaştığınızda ona onu anladığınızı hissettirirken aynı zamanda okul konusunda net bir tavır sergilemeniz de çok önemli. ‘’Seni çok iyi anlıyorum, tatil devam etsin istiyorsun, haklısın ama maalesef bitti ve artık okula başlama zamanı.’’
4. Çocuğunuzun okulu ile ilgili kaygılarınız olabilir. Özellikle senenin başında kurumla ya da öğretmeniyle ilgili yaşadığınız kaygıları çocuğunuza mümkün olduğunca hissettirmemeye özen gösterin. Çocuğunuza ”Ben senin okulunu ve öğretmenini çok sevdim, onlara güveniyorum, seni oraya içim rahat bırakıyorum.” mesajını verdiğimizde çocuğunuz kendini okulunda ve öğretmenin yanında güvende hissedecektir. Adaptasyon süreci en önemli basamağı olan güven hissedildikten sonra devamı çok kolay gelecektir.
5.Her çocuğun farklı olduğunu lütfen unutmayın. Bu süreçte de bütün çocuklar kendi kişilikleri, koşulları ve duygu durumlarına göre farklı tepkiler verebilirler. Diğer çocuklarla kıyaslanmak hem süreci olumsuz etkiler hem de anne çocuk ilişkisine zarar verebilir.
6. Adaptasyon süreci boyunca kurumla ve öğretmenlerle iş birliği içinde olmanız çok önemli. Bunu yaptığınız taktirde süreç daha rahat geçecektir.
7.Okula hazırlamak için konuşmak yerine somut ve eğlenceli eylemlerde bulunmanız daha etkili olacaktır.
Mesela birlikte alışverişe çıkıp ona yeni bir çift ayakkabı alabilir, ‘’Bunlar senin okul ayakkabıların.’’ diyebilirsiniz. Bu gibi minik sinyallerle zaten çocuğunuz okula başlama zamanı geldiğini hissedecek ve kendini hazırlayacaktır.
8. ‘’Ben okula gitmek istemiyorum.’’ gibi cümleler duyduğunuzda paniklemeden ona çok haklı olduğunu, tatile alıştığının, sizden ayrılacak olmanın onu üzdüğünün farkında olduğunuzu, zaten okulun daha başlamadığını, başladığı zaman alışmasında ona destek olacağınızı söyleyerek onu rahatlatabilirsiniz.
9. Seçtiğiniz okulun ortamının, şartlarının, okul saatlerinin çocuğunuzun düzenine uygun olması, adaptasyon sürecini daha kolay geçirmenizi sağlayacaktır.
10. Okula girişte sizden ayrılmak istememesi gayet normaldir, sizden huzursuz bir şekilde ayrılsa bile eğer okula girdikten sonra kısa sürede rahatlıyorsa bu olumsuz bir durum değildir. Vedalaşma sürecini ne kadar kısa tutarsanız içeriye girdikten sonra rahatlaması o kadar hızlı olacaktırJ
Umarım bu minik yazı kafanızdaki soruları ve içinizdeki kaygılara az da olsa gidermeye yardımcı olmuştur. Okulların açılmasını takip eden 1 ayda çocuğunuzun huzursuzluğu azalmıyorsa, okulun psikolojik danışmanlık biriminden ya da farklı bir uzmandan destek almanızı öneririm. Yeni eğitim öğretim yılının hepimiz adına keyifli, verimli ve eğlenceli geçmesini diliyorum.
Sevgilerimle…
Sezen Akınal Bulut
0 yorum on Okula Adaptasyon Süreci