LogoLogo Light
  • ANA SAYFA
  • Yazılar
  • Duyurular
  • İletişim
  • Yazarlarımız
  • Uyku Akademisi
    • Uzmanlarımız
    • Üye Kayıt Formu
  • ANA SAYFA
  • Yazılar
  • Duyurular
  • İletişim
  • Yazarlarımız
  • Uyku Akademisi
    • Uzmanlarımız
    • Üye Kayıt Formu

Yazılar

  • You are here:
  • Ana Sayfa
  • Bebeklerde Emzirmenin Önemi
Blog Image
Uyku Eğitimi

Bebeklerde Emzirmenin Önemi

  • Yazar: Norma Nasi Şebi
  • 22/02/2019
  • 0
  • 1 beğeni

Bebek koku alma duyusuyla dünyaya gelmektedir. Annesinin kokusu bebeğin anne ile ilgili ilk tasarımıdır. Bu nedenle bebekler doğar doğmaz güvenli bağlanma için anneleri ile ten teması kurmaları tavsiye edilmektedir. Bebekler ihtiyaçlarını anlatmak adına ağladıklarında yaşadıkları negatif duygu durumu annesinin kokusunu hissetmesi duygu durumunun pozitif olmasına ve rahatlamasına yardımcı olmaktadır.

Aynı zamanda bebekler için bakışlarda çok önemlidir. Bebek zaman geçtikçe annesinin gözlerini takip etmeye başlamakta ve ihtiyaçlarının karşılanması için annesine ihtiyaç duymaktadır. Anne ile bebeğin birbirine baktığı anda kurulan bağ gerçek güvenli bir bağın temelini oluşturmaktadır.

Emzirme dönemi, anne ile bebek arasındaki sevgi ve güven bağının kurulmasını sağlayan önemli bir süreçtir. Anne sütü ilk 6 ay tek başına tüm besin öğelerine olan gereksinimini karşılayan doğal bir besindir. Anne sütü alımı çocuğun diğer gerekli besinleri alması şartı ile Dünya Sağlık Örgütüne göre 2 yaşına kadar, Amerika Pediatri Servisine göre 1 yaşına kadar (sonrasında ise anne-bebek ikilisine bırakılmasına), Türk Pediatristleri ise 2 yaşına kadar devam etmesini önermektedir.

Bebek için emme davranışı sadece beslenmek değildir. Bir bebek için emmek hem fiziksel gelişim için hem de ruhsal sağlığının gelişimi için önemlidir. Emzirmek anne ve bebek arasında karşılıklı doyum sağlamaktadır. Emmek bebek için karnını doyurmanın yanı sıra duygusal açlığını doyurmak, kendini güvende hissetmek ve varlığını algılamak açısından büyük önem taşımaktadır.

Emzirmenin ve anne sütünün bebek için pek çok faydasının olduğu bilinmektedir. Anne sütü bebeği hastalıklardan korurken, bebeğin bağışıklık sisteminin de daha güçlü olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda anne sütü sindirilmesi kolay bir besin olduğundan bebeğin hassas sindirim sistemine yardımcı olmakta ve zarar vermemektedir. Anne sütünün bir başka özelliği ise doğal bir sakinleştiriciliğinin olmasıdır.

Bebeklerin İdeal Emzirme Süresi ve Sıklığı

Doğumdan sonra sütün gelmesi için doğumdan en geç 1 saat içinde emzirilmesi önerilmektedir. Çünkü memeden gelen ilk süt daha az yağ içeren karbonhidrattan zengin olan “önsüt”tür. Bebek emdikçe sütün bileşimi değişir ve yağ miktarı artar. Önsüt daha suludur ve bebeğin susuzluğunu gidermekte, sonrasında gelen süt ise yağdan zengin olduğundan bebeğin doymasına ve kilo almasına yardımcı olmaktadır.

Yeni doğan ve zamanında doğan bebeğin midesinin küçük olması ve anne sütünün kolay sindirilmesinden kaynaklı olarak sık acıkabilir. Bebek doğması gereken zamandan önce doğduysa emerken çabuk yorulmakta ve emerken uykuya dalabilmektedir. Bu iki durumdan kaynaklı olarak bebek sık aralıklarla emzirilmelidir.

Yeni doğan bebek günde 2 saatte bir, doğum zamanından erken doğan bebek ise daha kısa sürede emzirilmelidir.  Emzirilme süresi tek memede 20 dakika olmalıdır, ancak bebek bu dönemde çabuk yorulabilir.

1.ayın sonunda bebek güçlenir ve daha kuvveli emmeye başlayabilir. Bu dönemden sonra bebek ortalama günde 6-7 kez emebilir. Her emme arasındaki süre uzamaya başlayabilir. 3.aydan itibaren emme süresi tek memeden 10-15 dakika olmalıdır. 6.aydan itibaren de katı gıda ile anne sütü devam etmektedir.

Emzirmenin Anne Bebek İlişkisine Katkısı

Emzirme elbette anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirmede büyük bir rol oynadığı görülse de, aslında annenin bebeği belli koşullardan dolayı emziremeyip kucağına alıp göz teması kurarak, teknolojik aletlerle ilgilenmeyerek beslemesi anne bebek arasındaki bağlanmayı olumlu bir şekilde gelişmesine yardımcı olmaktadır. Göz teması bebek için onunla ilgilenildiğinin mesajını vermektedir.

Bir diğer önemli etken ise ten temasıdır. Ten teması yetişkinler için güveni temsil ederken bebek için güven ve bağlanma nedeniyle önemli olduğu gözlenmiştir. Bebek anne kucağında beslendiğinde, annenin ten teması kurması bebeğe olan ilgisini iletmesine, aralarındaki bağın güçlenmesine ve güven duygusunun gelişmesine yardımcı olmaktadır.

Bir başka önemli etken ise emzirme sırasında veya bebek kucakta beslenme sırasında sevgi sözcükleri söylenmesi bebeğin annenin sesine alışmasına, karşılıklı sevgi bağının kurulmasına ve güçlenmesine yardımcı olmaktadır.

Emzirme dönemi her anne için önemli bir konudur. Ama unutmamak gerekir ki sadece emzirmek anne bebek arasındaki güvenli bağ için yeterli değildir. Belli nedenlerden dolayı emziremeyen anneler bebeği kucaklarında beslerken sevgi sözcükleri kullanmaları, ten teması ve göz teması kurması anne bebek arasındaki güvenli bağı güçlendirirken aralarındaki iletişimi ve etkileşimi olumlu bir şeklide geliştirecektir.

Norma Nasi Şebi

norma@uykuegitimi.com

TAGS: anne bebek ilişkisi bebeklerde emzirmenin önemi emzirme Norma Nasi Şebi

Önceki Yazı

Bebekler Neden Ağlar?

Sonraki Yazı

Uyku Danışmanlığı
0 yorum on Bebeklerde Emzirmenin Önemi

Post a comment Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Etiketler
3 aylık bebekler 3 aylık bebek uyku eğitimi 4 aylık bebek uyku eğitimi 6 aylık bebek uyku eğitimi 6-9 aylık bebekler 9 ay ve üstü bebekler anne bebek ilişkisi ağlatmadan uyku eğitimi bebek-baba ilişkisi bebeklerde bebeklerde 0-3 yaş dönemi bebeklerde dokunma bebeklerde emzirmenin önemi bebeklerde iletişim bebeklerde uyku bebeklerde zihinsel beceriler bebekler neden ağlar bebekler ne kadar uyur Buse Sağat büyüme hormonu dokunmak dokunmanın mucizesi emzirme ferber metodu gece terörü Güvenli Bağlanma Mehtap Gübür Norma Nasi Şebi okul çağındaki çocuklar Sezen Akınal Bulut Seçil Özcan uyku uyku bozuklukları uyku danışmanlığı uyku eğitimi uyku eğitimi nasıl verilmelidir uykunun önemi uyku sağlığı yenidoğan bebekler
Scroll

Uyku eğitimi bilgileri ve uyku danışmanlığının konunun uzmanları psikoloji alanında çalışanlar tarafından verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda alanında uzman terapistlerin yazılarını ve güncel araştırmaları yayınlayarak bebek gelişimine ve aile ruh sağlığına zarar veren bilgi kirliliğini gidermeyi hedefliyoruz.

MENU
  • ANA SAYFA
  • İLETİŞİM
  • YAZILAR
INSTAGRAM
Takip Et!
@2021 uykuegitimi.com - Tüm Hakları Saklıdır