Güvenli Bağlanma Nasıl Sağlanır?
- Yazar: Sezen Akınal Bulut
- 12/02/2019
- 0
Doğum yapan anne bir yandan 9 aydır karnında taşıdığı bebeğiyle nihayet karşı karşıya olmanın heyecanını yaşarken bir yandan da yaşamını sürdürebilmek için tamamen annesine bağımlı bu küçük canlıya nasıl bakacağının endişesini duyabiliyor.
Bebekler ilk günlerde genel olarak uyumak, emmek, ağlamak, kaka ve çiş yapmak dışında fazla bir eylemde bulunmaz gibi görünseler de tanıştıkları bu yeni dünyayı keşfetmeye doğum anı itibariyle başlıyorlar. Annenin de bebeğin de yeni bir hayata adapte olmaya çalıştığı, gelişimsel anlamda çok önem taşıyan hayatın ilk üç ayı, güvenli bağlanmanın kurulması adına da oldukça kıymetlidir.
Bağlanma 8. hafta ve 6 ay arasında kendini göstermeye başlasa da güvenli bağlanmanın oluşması için bebeğin hem fiziksel hem duygusal ihtiyaçlarının daha doğduğu andan itibaren karşılanıyor olması gerekir.
Her anne-baba yeni doğan bebeğinin temel ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini bilir. Bir bebeğin en temel ihtiyaçları; beslenme, güvenlik ve sevgidir. Yeni doğan bebeğin sağlıklı bir gelişim göstermesi için fiziksel ve duygusal ihtiyaçları karşılanmalıdır. Temel ihtiyaçların karşılanması sağlıklı fiziksel gelişimin yanında bebek ve birincil bakım vereni arasında güvenli bağlanma oluşmasına katkı sağlar. Bu bağ bebeğin ilerideki sosyal, duygusal ve zihinsel gelişimini destekler ve yetişkin bir birey olduğunda kuracağı ilişkileri, dünyayı güvenli ya da güvensiz bir yer olarak görüşünü, ve benlik algısını etkiler. Bebek, yaşı büyüdükçe deneyimlediği ilişkilerde, doğumundan itibaren anneyle ve babasıyla kurduğu ilişkiyi referans alacaktır.
Bebek ile güvenli bağın kurulabilmesi için anne ve babalar (özellikle hayatlarının ilk aylarında genellikle primer bakım veren kişi olan anneler) bebeğin duygularına uygun şekilde karşılık vermeli ve ulaşılabilir olmalıdır. Bebeğin korktuğunda, üzüldüğünde olduğu huzurlu, mutlu ve sakin olduğunda da anne-babasının dikkatini alabileceğini bilmesi gerekir.
Her bebek farklı ve elbette ki her annenin bebek büyütürken izlediği yol ve yöntemler de bambaşka. Anne olduktan sonra, o ana kadar okunan, öğrenilen, gözlemlenenleri annenin kendi süzgecinden geçirmesi, ve çocuğun mizacını iyi anlayarak ona uyacak şekilde uygulamalarda bulunması; sosyal, duygusal ve bilişsel alanlarda çocuğunuzun gelişimini destekleyebilmek adına çok önemli.
Güvenli Bağlanma sürecinde bebeğinizle güvenli bağ kurabilmek için neler yapabilirsiniz gelin birlikte bir bakalım:
- Ağlamak bebeğinizin iletişim şeklidir, ihtiyaçlarını ağlayarak dile getirir. Ağladığında vakit kaybetmeden ilginizi ona yöneltin. Mama, meme ya da emzik istiyor olabilir, altı kirlenmiş ya da sancılanıyor olabilir ya da sadece sizinle temasa ihtiyaç duyuyor olabilir. Kısa bir sürede neden ağladığını anlıyor olacaksınız. O an ağlamasını sonlandırmak için ona istediğini verin.
-
Ten teması bebeğin güvenli bağlanma için en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden biridir. Bebeğinizle bol bol ten teması kurmaya çalışın.
-
Konuşmak onu hayata bağlar. Gün içinde mutlaka onunla uzun uzun konuşun.
-
Onunla konuşurken, altını değiştirirken ya da beslerken göz teması kurmaya özen gösterin.
-
Bebeğinizle ilgilenirken onunla aynı frekansta gitmeye özen gösterin. Onunla etkileşimdeyken onun davranışlarına uyumlu davranışlar sergileyin. Çok hareketli, çok aktif ise o şekilde oynayın; daha sakin, dingin bir haldeyse siz de ona aynı sakinlikte yaklaşın. Bunu yaparak ona anlaşıldığını, ve sizinle karşılıklı etkileşim içinde olduğunu hissetmesini sağlayabilirsiniz.
-
Ev içinde hareket halindeyken ara ara bebeğinizi kanguruya koyarak günlük işler beraber yapılabilir. Bu şekilde anneyle temasta olduğu için güvende hissederken bir yandan da etrafı keşfederek keyiflenecektir.
-
Evde kardeşler varsa kontrollü bir şekilde onlarla iletişime geçmesi sağlanabilir. Böylece yaşanabilecek kardeş çekişmelerini kısmen engellerken bir yandan da bebeğin sosyalleşme serüveni başlatılmış olur.
-
İlgiyi, sadece ağladığında ona yöneltmek yerine, sessiz sakin bir şekilde uyanık olduğu zamanlarda da bebeğe vermeye dikkat etmek önemlidir. Böylelikle anne, keyifli zamanlarını paylaşmak için de gönüllü olduğunu hissettirecektir.
3 aylık bebek uyku eğitimi , 4 aylık bebek uyku eğitimi veya 6 aylık uyku eğitimi süreçlerinde bu temel bilgiler göz önüne alınmalı ve kesinlikle güvenli bağlanmanın sürmesini gözeten ağlatmadan uyku eğitimi yaklaşımı ile gerektiğinde uyku eğitimi verilmesi daha uygundur.
Bu ipuçları üzerine, kendi annelik güdülerinizi ekleyip, çocuğunuzun özelliklerini göz önünde bulundurarak bazı değişiklikler yapabilirsiniz. Son olarak, bebek büyütürken bilgilenmek adına bol miktarda okumak öğrenmek adına çok kıymetliyken, bu gayretin sizi doğallıktan uzaklaştırma hissine müsaade etmemek önemlidir. Güvenli bağ kurabilmesine destek olmak için önemli nokta doğal bir akışta, sentetik olmayan hareketlerle bebeğe yaklaşmak ve onunla uyumlanmayı başarabilmektir. Öğrendiğiniz her bilgiyi kendi annelik perspektifinizle birleştirerek doğal bir şekilde bebeğinizle olan ilişkinize aktarmanız dileğiyle…
Sezen Akınal Bulut
Partner of Minikatölye
sezen@uykuegitimi.com
0 yorum on Güvenli Bağlanma Nasıl Sağlanır?